Thursday, 9 August 2012

Cita Cita

Assalamualaikum,1st entry ni nak cite sal cita cita.Toksah cakap la korang tak da cita cita. Pentipu betul la. Berdosa tahu. 

Dulu dulu, zaman kecik kecik. Zaman pegi sekolah pon bawak beg besar dr tuan sampai terbongkok-bongkok . Tu mase darjah 1. Mase 5 tahun kan, start tadika. Tadika aku, Tadika Yayasan Islam. Sweet sweet comel je seragam die. Kaler (warna) tudung pink, baju plak putih pastu kain biru muda. First masuk tadika, takut takut je. Malu malu. Dah mana ada kawan lagi . Ade la sesi ice breaking. Macam biasa laa. Sampai masuk Universiti pon ade jugak aktiviti alah tu. Tapi zaman kecik kecik ni lain. Jujur je sume. 

Cikgu : Bile besar nanti nak jadi ape?
Shasha : Nak jadi pramugari , cikgu!

Cite cite nak jadi pramugari tu bertahan kejap je. Dengar kawan nak jadi doktor, balik rumah cakap kat mak.

Shasha: Mak, bile besar nanti, sha nak jadi doktor.
Mak: doktor pulak dah? <--- mak konfiuss

Ni baru tak sampai beberapa jam lepas memperkenalkan diri kat kelas dan bagitahu cikgu tadika aku tu , aku nak jadi pramugari. Balik rumah dah nak jadi doktor. Tapikan, kenapa mesti doktor? Ntah, aku tatau. Ni sebab pengaruh rakan sebaya la ni. Mase kecik kecik kan suci murni lagi. Ibarat kain putih la katakan. Compare dengan sekarang, rasanya dah warna warni hidup aku ni.

Bile masuk sekolah rendah plak, lain cite die. Lagi macam macam ragam. Cita cita konon nak gempak je. Pakar forensik la, ahli kaji bintang laa.. blablabla. Padahal tak tahu pun apa sebenarnya tugas mereka mereka ni. Ntah ntah zaman tu pronounce pun salah . Kot kot laa kan. Mane nak tahu, time tu darjah 1 kot. Yang tak boleh blah, kawan kawan pun tak mahu kalah. Macam macam cita cita la kuar time tu. Tapi belaja ciput je. Kuiz ke exam ke, lau tak dapat 100% tak sah. Dulu time sekolah rendah, aku pandai k. Mase tu aku melekat ngn doktor lagi . Tapi doktor pakar bedah la konon. Nak belah belah perut orang la katakan. 

Budakbudak laki biase la. Nak jadi jurutera, askar, polis. Tak kurang jugak kawan kawan aku yang nak kejar glamer. Penyanyi la, pelakon la. Ehm..whatever. So, nampak tak yang aku ni seorang yang bercita cita tinggi jugak la. Bukan just main main, hidup nak have fun je. Mase zaman sekolah , belaja macam tak fixed sangat. Belajar general je sume. BM, BI, Math, Agama dll. So, tatau secara saintifik lagi doktor ni buat ape, jurutera plak camne. Pilih cita cita tu sebab biasa nya laa,,,biasanya ..doktor2, jurutera2 je yang konon paling kaya. Jurutera tu tipu* Doktor la, memang fikir doktor ni bapakkk kaya raya la. So, sebab tu nak jadi. 


Ni plak cite zaman sekolah menengah. Ahh sudah, masa ni fikiran da boleh fikir dengan betul tentang hala tuju hidup. So, dah tatau nak jadi apa. Dalam bahasa yang lebih sopan la kan. Da tak ada cita cita dah. Sebab da nampak banyak halangan, cabaran, pancaroba yang aku kena face. Almaklum lah dah besar. So, mase sekolah menengah. Belaja je la. Tipu. Main je banyak. Belaja sikit. Mase tingkatan 4, amik sains tulen. Bio, Fiz, Chem, Addmath dll. Time ni, fuhh manguji betul. Korang ingat senang subjek2 ni. Susahhh weii. Fizik tu aku paling anti so, jurutera memang tak masuk dalam list. Dah banned awal awal. Bio syok kot. Sebab ape, sebab aku banyak lukis2 dalam note Bio siap add shadow shadow lagi. Punye semangat. Chem, tu memang my soul. ni subjek nombor nombor ni, tade tade.. banyak buang masa aku je. Aku anti betul dengan nombor.

Ape lagi aku nak membebel pasal ni, ehmm.. macam ni la senang. sekarang ni korang tahu aku ni budak British Malaysian Institute degree of engineering in medical electronic. So, medic + electronic. Bio+ fizik. Aku mula fall in love in fizik mase kat Foundation. Oh lupa, lepas SPM aku amik asasi engineering kat Kolej MARA Kuala Nerang. ok sambung cite tadi. Miss Anis Syazwani yang bagi aku minat fizik ni. Bio tu dah lama minat. So the combination between them, nasib baik lah ada course medical electronic tu . Tercampak la kat sini. 
Guess what ???
InsyaAllah I will be an engineer. Tapi nampak tak dulu aku memang tak penah ada engineer dalam list cita cita zaman kecik kecik.

So, adik adik kakak kakak abang abang. 
BELAJAR dulu. 
sampai masa , korang akan nampak hala tuu hidup korang. 
do pray tuk aku. hope berjaya la kan. Amin.

ni lagi satu citacita sekarang :



NAK GI PARIS ! :)

Intro sikit

Assalamualaikum wbt ...

Blog ni bukan blog suka suka.So, sape sape yang menggedik, mengomen tak tentu hala adalah dilarang. Blog ilmiah khas tuk student je. Yang lain kalau nak usha tak jadi masalah. 
Let intro, I'm a bachelor student of engineering (HONS) in medical electronic. So, my post will be more to physics. Sape sape nak copy, tak jadi masalah,sebab memang niat nak sharing dengan korang pon. Ta payah mintak izin sangat . Copy je k. 
Dulu mase kecik kecik , penah cikgu ajar pasal ini ..


Bile dah besar besar ni, da amik degree dah pon. Rase rugi kalau tak share ilmu dengan orang lain. Student life is totally awesome. Nanti bile korang dah grad, dah kerja, dah tade life sebab too busy, korang akan rindu sangat sangat zamanzaman belajar ni. Tak caya tanya mak ayah, pak cik mak cik, kakak kakak, abang abang yang dah lama bersara dari student life ni.

So blog ni akan diupdate kan mengenai ilimiah je macam mind map yang buat sendiri. Sebab bila bosan je, suke berimaginasi dalam dunia fizik . Mind map pon sorry la kalau tak matured. :p

Intro settle !

some gedik attachments :)


Keep your eyes open and your feet moving forward. You'll find what you need.

Thanks a lot . :)