Friday, 21 September 2012

Opinion-Basic

Assalamualaikum wbt....

Di ketika mood study tak datang datang ni .. Izinkann aku merapu sekejap.. 
Topik yang aku pilih kali ni.. Random je ..OPINION . yes ! aku tak heran kalau korang sume tahu opinion tu hape. Saje gedik gune bahase omputih. sesuke hati aku la. In melayu, opinion means PENDAPAT . ape pendapat korang tentang tajuk aku ni? hahaha





Semak tak rase otak? hope tak semak lagi laaa ye. Macam ni cite  nye, think twice aku mase nak cuit sikit sal topik ni. Yela, bagi aku topik ni sensitif. Kang ramai banned aku . Tapi , kisah pulak aku. PENDAPAT wehh... hormat laaa k.
Ok ! Sebenarnya, aku agak berbulu jugak la dengan orang-orang yang tak reti jaga adab bercakap. Means, everything pendapat orang asyik nak tolak je. Macam la pendapat die tu gempak sangat. (-_-')

Ok ni contoh conversation:
simple bagi korang faham aku nak cakap ape 

A<----- suspek (^__^)
A : Eh , aku rase la kan aku nak berhenti belajar la. Nak kerja pulak. Aku dah taleyh go on dengan buku buku ni.

B <---- jenis memangkah (-__-')
B : Elok jugak. Kau dah laa asyik fail je. Ntah company mane laa amik ko nanti. Bankrap laa nanti dorang . 
( contoh yang sangat kurang ajar kan)

C <------- jenis consider (>__<)
C: Suke hati ko laa nak choose mane satu, aku support je . Mane mane pilihan mesti ade pro n cont. So, biase la tu. Kalau ko nak kerja, bleh cari pengalaman lebih. 


(baju merah tu :A)
(baju hitam tu: B)
(baju putih tu: C)
Well. ni bese berlaku dalam conversation ngan kengkawan hari hari je la kan. kadang-kadang ada orang dah memang perangai dia jenis memangkah. Tak boleh cakap apa la. Just follow je. Buat bodoh je and ignore je apa yang dia cakap. Tak mendatangkan sebarang faedah. Manusia macam ni campak je tengah laut. 

Sebenarnye, pendapat masing masing ni tak ada yang salah. Everything betul. Yap, tu dah the way dorang thinking. So, just accept every opinion k. kalau tak suka, what should u do ? DIAM ! just dengar . Be a good listener, dont pangkah pangkah and dont bahan-bahan orang.

Kalau tak suka or rasa apa yang kawan cakap tu salah. Mohon keluarkan ur opinion. Janganlah cakap depan depan yang opinion kawan tu salah. Terasa laa nanti. Apa korang rasa bila ada orang tolak pendapat korang mentah-mentah. Terasa diri tak dihargai kan. Kita ni dah besar suma, dah boleh fikir. So, guna akal babe. Allah bagi akal bukan suh simpan, suh guna ke arah yang betul . korang ingat pangkah-pangkah orang tu betul laa. Ishh salah ni. Mind set tak betul tu.

Ni baru yang kita nampak hari hari kan, tu pun dengan kawan kawan je. Kita tengok skop yang lebih luas. Apa yang kita nampak dengan keadaan negara hari ni? Ok I tanak sentuh lebih. 
Student student biase nye akan terbuka mata , terbuka minda dengan keadaan semasa. Tapi, adakah suara dorang diterima? 
Korang fikir la jawapan die .Sebab aku pun student, so aku rase apa-apa yang kawan kawan aku cakap or aku sendiri cakap. Memang kadang-kadang ditolak mentah mentah laa.. Ketidak puasan hati ditujukan kepada golongan yang lebih tua . Means umur dorang up sikit dari umur aku and kawan kawan aku. Tak kisah laa parents ke, lecturer-lecturer ke, senior-senior ke.. mane mane je laa.. Ops, ini bukan kes tak hormat orang yang lebih tua tapi just listen to us. Amik mase sikit tuk dengar pendapat kami. please.

Aku selalu dengar pendapat junior-junior aku. Kadang-kadang boleh pakai la, gempak dari orang yang tua. Nak keluarkan pendapat yang hebat hebat, just banyakkan membaca. Kita yang mendengar ni, just dengar dulu. 


korang berbulu tak dengar pendapat aku pasal pendapat ni? ahahhahaa.. dah pening la tu. ok ok. aku pon dah nak stop ni. so, ape ape yang aku tulis ni, jangan laa korang amik peduli sangat. like i said,, MY OPINION. hahahahaha
well, bercakap memang senang.
update blog memang senang.
just apa yang kita cakap, kita buat la k.
jangan bercakap atas angin je.
blaa blaaa blaaa blaaa blaaa..
kalah YB kawasan. tapi satu habuk pon tarak. anti betul la. jangan berjanji kalau tak boleh ditepati. pesanan penaja ni ditujukan kepada semua penduduk Bumi and also tuk diri aku jugak. Hope hari korang ceria macam hari hari aku. muahaahahaaha. kbye. kbye.

nanti ade orang marah aku . >.<


SMILE  make me beautiful . #EH .

Positive thinking will let you do everything better than negative thinking will. As long as your going to be thinking anyway, think big. 
 kbye.kbye

Tuesday, 18 September 2012

Apabila MATH dijadikan percaturan hidup untuk mencari keseronokan, terasa hidup ini tidak bermakna.

Assalalamualaikum.
Mak aiiiii panjang nak mati laaa tajuk entri kali ni. Sebenarnye, dah lame aku nak wat luahan hati aku kat MATH . Aku ade masalah sikit ngn nombor. Eh, bukan sikit. Banyak! Nombor ni make my life macam harammmm laa... ishhh ishhh... Belajar pon ikhlas tak ikhlas ( pengakuan hati ke hati ).

Zaman kecikkecik kan..MATH tu kacang je. yela, zaman darjah 1 . alah,korang pon mesti cam aku jugak kan, tak sah kalau tak dapat 100%. tak study pon wa cakap lu. hahahaa

cbe korang tengok nombor nombor zaman darjah 1 .


perghhh... lawa ! wane wani ! nombor senang.. tak complicated langsung..
ape kate korang compare dengan zaman universiti ??? 
sila compare dengan assignment or exercise math skunk.
Entah kenapa....
sekarang...........
Apabila MATH dijadikan percaturan hidup untuk mencari keseronokan, terasa hidup ini tidak bermakna.,,
Ye, hidupku kosong kosong...
kadangkadang give up ngn Math skunk ni..
Harap je lecturer aku skunk tu sopan santun. even die lelaki. Hei, die bukan lembut k !
SOPAN !

ok dah ! entri aku ni bukan nak cite sal lecturer aku smart, hensem, baik dan seangkatan dengan nya. ni tengah cite sal math yang totally memusnahkan mood aku hari hari.. ishh ishh,,, tension!
Sape cipta MATH ni ???

Aku tengok gambar je dah pening.
Aku tengok soalan je dah kabur kabur je . terasa kelam dunia.
Aku tengok calculator, terus taip benda lain.
 macam ni :


hehehhehehee..ok mohon aku gelak sopan
kikikikikikikikikikikiki


aku rase la kan, aku tak suke Math sebab keturunan. dah genetik cmtu. 

cube korang hayati dialog aku ngan mak aku di suata petang yang hening lagi damai ni..

Mak : bising laaa asyik lagu omputih je. tuka laa
(sambil amik remote dan tuka channel)
*aku start tarik muka. protes konon.

mak terus bercakap: boleh ke study lagu kuat kuat macam disko ni 
( tanye beliau kepada aku sambil dancing dancing depan aku)
*mood aku dah malas ni. syok jugak kalau join.

shasha : mak, cube tengok soklan last ni. Mak kacau sha , dah xde idea la. meh sini, ajar.
*harapan 100% diletakkan kat mak. da sesedap je duk dancing2 depan aku.

mak: haishhh,,, math ke ? toksah tanye mak laa.. dulu, tengok muka cikgu math pon mak da start menyampah .
*sambil berlalu cenggitu je
aku terkesima ... (-___-')

conclusion: bukan salah aku tak suka math, dah memang genetik. 

sebelum tu kan, aku cakap kat mak aku camni,
shasha: Mak, sha nk minat aa kat math ni .. baru nanti anak2 sha pandai math.
*mak tengok aku muka blur...

haaa.. tensionnnnn laa ngan mak ni!

gambar hiasan semata-mata

bagi laaa dorongan dan semangat disamping galakan yang merangsang minda... GRRRR

tanak ar study MATH !

attachment yang menyesakkan otak ! :

ok aku tak suruh korang scroll sampai sini. kbye

p/s: kepada yang addict to math, im so sorry, tapi like i said. page aku, aku punye suke.
 >.<





Spirit of Me

Assalamualaikum wbt..
For those who are going to study abroad . I wish you luck and just be yourself . For someone that I hope the most. Everything happens for a reason. Go and catch up your dreams. Do pray for a bright future. 
Saje gedikgedik nak share..Bukan luak pon.. heheehe. Dulu, mase kecik kecik. mase lepasan SPM, kire cam hingusan lagi laa.. tak matured sangat lagi. My lecturer ade laa suh buat exercise ape tah. tapi best ! sebab exercise die dalam bentuk nyanyian. Lagu. Ni exercise tuk praktis MUET la konon.. Tapi banyak nyanyi je sebab lagu die agak sedap jugak laaa untuk berteriak.. hahahaa (gelak evil)


lagu ni bermakna tauu.. so, kene dengar betul-betul n of cos kene feel habis dengar lirik die. babe, ni bukan lagu jiwang k. ni lagu pembina semangat !!!! semangat !!!

so, tamo la entri kali ni sedih sedih sebab MF da nak fly Mesir, amik dentistry. Just nak bagi MF semangat n study leklok. I gonna miss you . A lot. Of course. Tapi for your study, i will let you go. alahhh. sekejap je 5 tahun tu <---- (mood sedapkan hati -___-')
ok ok.. go through this song k.
MF ! Chaiyok Chaiyok !!!!

ni video die...

Stay the same- Joey Mcintyre
[Chorus]
Don't you ever wish you were someone else,
You were meant to be the way you are exactly.
Don't you ever say you don't like the way you are. 
When you learn to love yourself, you're better off by far.
And I hope you always stay the same, 
cuz there's nothin' 'bout you I would change.
[Verse]
I think that you could be whatever you wanted to be
If you could realize, all the dreams you have inside.
Don't be afraid if you've got something to say,
Just open up your heart and let it show you the way.
[Chorus]
[Bridge]
Believe in yourself.
Reach down inside.
The love you find will set you free.
Believe in yourself, you will come alive.
Have faith in what you do.
You'll make it through.
[Chorus]
dedicated to :
(ok tahu buruk. jangan komen. ni tuk MF je. korang tengok je. kbye)

Thursday, 9 August 2012

Cita Cita

Assalamualaikum,1st entry ni nak cite sal cita cita.Toksah cakap la korang tak da cita cita. Pentipu betul la. Berdosa tahu. 

Dulu dulu, zaman kecik kecik. Zaman pegi sekolah pon bawak beg besar dr tuan sampai terbongkok-bongkok . Tu mase darjah 1. Mase 5 tahun kan, start tadika. Tadika aku, Tadika Yayasan Islam. Sweet sweet comel je seragam die. Kaler (warna) tudung pink, baju plak putih pastu kain biru muda. First masuk tadika, takut takut je. Malu malu. Dah mana ada kawan lagi . Ade la sesi ice breaking. Macam biasa laa. Sampai masuk Universiti pon ade jugak aktiviti alah tu. Tapi zaman kecik kecik ni lain. Jujur je sume. 

Cikgu : Bile besar nanti nak jadi ape?
Shasha : Nak jadi pramugari , cikgu!

Cite cite nak jadi pramugari tu bertahan kejap je. Dengar kawan nak jadi doktor, balik rumah cakap kat mak.

Shasha: Mak, bile besar nanti, sha nak jadi doktor.
Mak: doktor pulak dah? <--- mak konfiuss

Ni baru tak sampai beberapa jam lepas memperkenalkan diri kat kelas dan bagitahu cikgu tadika aku tu , aku nak jadi pramugari. Balik rumah dah nak jadi doktor. Tapikan, kenapa mesti doktor? Ntah, aku tatau. Ni sebab pengaruh rakan sebaya la ni. Mase kecik kecik kan suci murni lagi. Ibarat kain putih la katakan. Compare dengan sekarang, rasanya dah warna warni hidup aku ni.

Bile masuk sekolah rendah plak, lain cite die. Lagi macam macam ragam. Cita cita konon nak gempak je. Pakar forensik la, ahli kaji bintang laa.. blablabla. Padahal tak tahu pun apa sebenarnya tugas mereka mereka ni. Ntah ntah zaman tu pronounce pun salah . Kot kot laa kan. Mane nak tahu, time tu darjah 1 kot. Yang tak boleh blah, kawan kawan pun tak mahu kalah. Macam macam cita cita la kuar time tu. Tapi belaja ciput je. Kuiz ke exam ke, lau tak dapat 100% tak sah. Dulu time sekolah rendah, aku pandai k. Mase tu aku melekat ngn doktor lagi . Tapi doktor pakar bedah la konon. Nak belah belah perut orang la katakan. 

Budakbudak laki biase la. Nak jadi jurutera, askar, polis. Tak kurang jugak kawan kawan aku yang nak kejar glamer. Penyanyi la, pelakon la. Ehm..whatever. So, nampak tak yang aku ni seorang yang bercita cita tinggi jugak la. Bukan just main main, hidup nak have fun je. Mase zaman sekolah , belaja macam tak fixed sangat. Belajar general je sume. BM, BI, Math, Agama dll. So, tatau secara saintifik lagi doktor ni buat ape, jurutera plak camne. Pilih cita cita tu sebab biasa nya laa,,,biasanya ..doktor2, jurutera2 je yang konon paling kaya. Jurutera tu tipu* Doktor la, memang fikir doktor ni bapakkk kaya raya la. So, sebab tu nak jadi. 


Ni plak cite zaman sekolah menengah. Ahh sudah, masa ni fikiran da boleh fikir dengan betul tentang hala tuju hidup. So, dah tatau nak jadi apa. Dalam bahasa yang lebih sopan la kan. Da tak ada cita cita dah. Sebab da nampak banyak halangan, cabaran, pancaroba yang aku kena face. Almaklum lah dah besar. So, mase sekolah menengah. Belaja je la. Tipu. Main je banyak. Belaja sikit. Mase tingkatan 4, amik sains tulen. Bio, Fiz, Chem, Addmath dll. Time ni, fuhh manguji betul. Korang ingat senang subjek2 ni. Susahhh weii. Fizik tu aku paling anti so, jurutera memang tak masuk dalam list. Dah banned awal awal. Bio syok kot. Sebab ape, sebab aku banyak lukis2 dalam note Bio siap add shadow shadow lagi. Punye semangat. Chem, tu memang my soul. ni subjek nombor nombor ni, tade tade.. banyak buang masa aku je. Aku anti betul dengan nombor.

Ape lagi aku nak membebel pasal ni, ehmm.. macam ni la senang. sekarang ni korang tahu aku ni budak British Malaysian Institute degree of engineering in medical electronic. So, medic + electronic. Bio+ fizik. Aku mula fall in love in fizik mase kat Foundation. Oh lupa, lepas SPM aku amik asasi engineering kat Kolej MARA Kuala Nerang. ok sambung cite tadi. Miss Anis Syazwani yang bagi aku minat fizik ni. Bio tu dah lama minat. So the combination between them, nasib baik lah ada course medical electronic tu . Tercampak la kat sini. 
Guess what ???
InsyaAllah I will be an engineer. Tapi nampak tak dulu aku memang tak penah ada engineer dalam list cita cita zaman kecik kecik.

So, adik adik kakak kakak abang abang. 
BELAJAR dulu. 
sampai masa , korang akan nampak hala tuu hidup korang. 
do pray tuk aku. hope berjaya la kan. Amin.

ni lagi satu citacita sekarang :



NAK GI PARIS ! :)

Intro sikit

Assalamualaikum wbt ...

Blog ni bukan blog suka suka.So, sape sape yang menggedik, mengomen tak tentu hala adalah dilarang. Blog ilmiah khas tuk student je. Yang lain kalau nak usha tak jadi masalah. 
Let intro, I'm a bachelor student of engineering (HONS) in medical electronic. So, my post will be more to physics. Sape sape nak copy, tak jadi masalah,sebab memang niat nak sharing dengan korang pon. Ta payah mintak izin sangat . Copy je k. 
Dulu mase kecik kecik , penah cikgu ajar pasal ini ..


Bile dah besar besar ni, da amik degree dah pon. Rase rugi kalau tak share ilmu dengan orang lain. Student life is totally awesome. Nanti bile korang dah grad, dah kerja, dah tade life sebab too busy, korang akan rindu sangat sangat zamanzaman belajar ni. Tak caya tanya mak ayah, pak cik mak cik, kakak kakak, abang abang yang dah lama bersara dari student life ni.

So blog ni akan diupdate kan mengenai ilimiah je macam mind map yang buat sendiri. Sebab bila bosan je, suke berimaginasi dalam dunia fizik . Mind map pon sorry la kalau tak matured. :p

Intro settle !

some gedik attachments :)


Keep your eyes open and your feet moving forward. You'll find what you need.

Thanks a lot . :)