Friday, 21 September 2012

Opinion-Basic

Assalamualaikum wbt....

Di ketika mood study tak datang datang ni .. Izinkann aku merapu sekejap.. 
Topik yang aku pilih kali ni.. Random je ..OPINION . yes ! aku tak heran kalau korang sume tahu opinion tu hape. Saje gedik gune bahase omputih. sesuke hati aku la. In melayu, opinion means PENDAPAT . ape pendapat korang tentang tajuk aku ni? hahaha





Semak tak rase otak? hope tak semak lagi laaa ye. Macam ni cite  nye, think twice aku mase nak cuit sikit sal topik ni. Yela, bagi aku topik ni sensitif. Kang ramai banned aku . Tapi , kisah pulak aku. PENDAPAT wehh... hormat laaa k.
Ok ! Sebenarnya, aku agak berbulu jugak la dengan orang-orang yang tak reti jaga adab bercakap. Means, everything pendapat orang asyik nak tolak je. Macam la pendapat die tu gempak sangat. (-_-')

Ok ni contoh conversation:
simple bagi korang faham aku nak cakap ape 

A<----- suspek (^__^)
A : Eh , aku rase la kan aku nak berhenti belajar la. Nak kerja pulak. Aku dah taleyh go on dengan buku buku ni.

B <---- jenis memangkah (-__-')
B : Elok jugak. Kau dah laa asyik fail je. Ntah company mane laa amik ko nanti. Bankrap laa nanti dorang . 
( contoh yang sangat kurang ajar kan)

C <------- jenis consider (>__<)
C: Suke hati ko laa nak choose mane satu, aku support je . Mane mane pilihan mesti ade pro n cont. So, biase la tu. Kalau ko nak kerja, bleh cari pengalaman lebih. 


(baju merah tu :A)
(baju hitam tu: B)
(baju putih tu: C)
Well. ni bese berlaku dalam conversation ngan kengkawan hari hari je la kan. kadang-kadang ada orang dah memang perangai dia jenis memangkah. Tak boleh cakap apa la. Just follow je. Buat bodoh je and ignore je apa yang dia cakap. Tak mendatangkan sebarang faedah. Manusia macam ni campak je tengah laut. 

Sebenarnye, pendapat masing masing ni tak ada yang salah. Everything betul. Yap, tu dah the way dorang thinking. So, just accept every opinion k. kalau tak suka, what should u do ? DIAM ! just dengar . Be a good listener, dont pangkah pangkah and dont bahan-bahan orang.

Kalau tak suka or rasa apa yang kawan cakap tu salah. Mohon keluarkan ur opinion. Janganlah cakap depan depan yang opinion kawan tu salah. Terasa laa nanti. Apa korang rasa bila ada orang tolak pendapat korang mentah-mentah. Terasa diri tak dihargai kan. Kita ni dah besar suma, dah boleh fikir. So, guna akal babe. Allah bagi akal bukan suh simpan, suh guna ke arah yang betul . korang ingat pangkah-pangkah orang tu betul laa. Ishh salah ni. Mind set tak betul tu.

Ni baru yang kita nampak hari hari kan, tu pun dengan kawan kawan je. Kita tengok skop yang lebih luas. Apa yang kita nampak dengan keadaan negara hari ni? Ok I tanak sentuh lebih. 
Student student biase nye akan terbuka mata , terbuka minda dengan keadaan semasa. Tapi, adakah suara dorang diterima? 
Korang fikir la jawapan die .Sebab aku pun student, so aku rase apa-apa yang kawan kawan aku cakap or aku sendiri cakap. Memang kadang-kadang ditolak mentah mentah laa.. Ketidak puasan hati ditujukan kepada golongan yang lebih tua . Means umur dorang up sikit dari umur aku and kawan kawan aku. Tak kisah laa parents ke, lecturer-lecturer ke, senior-senior ke.. mane mane je laa.. Ops, ini bukan kes tak hormat orang yang lebih tua tapi just listen to us. Amik mase sikit tuk dengar pendapat kami. please.

Aku selalu dengar pendapat junior-junior aku. Kadang-kadang boleh pakai la, gempak dari orang yang tua. Nak keluarkan pendapat yang hebat hebat, just banyakkan membaca. Kita yang mendengar ni, just dengar dulu. 


korang berbulu tak dengar pendapat aku pasal pendapat ni? ahahhahaa.. dah pening la tu. ok ok. aku pon dah nak stop ni. so, ape ape yang aku tulis ni, jangan laa korang amik peduli sangat. like i said,, MY OPINION. hahahahaha
well, bercakap memang senang.
update blog memang senang.
just apa yang kita cakap, kita buat la k.
jangan bercakap atas angin je.
blaa blaaa blaaa blaaa blaaa..
kalah YB kawasan. tapi satu habuk pon tarak. anti betul la. jangan berjanji kalau tak boleh ditepati. pesanan penaja ni ditujukan kepada semua penduduk Bumi and also tuk diri aku jugak. Hope hari korang ceria macam hari hari aku. muahaahahaaha. kbye. kbye.

nanti ade orang marah aku . >.<


SMILE  make me beautiful . #EH .

Positive thinking will let you do everything better than negative thinking will. As long as your going to be thinking anyway, think big. 
 kbye.kbye

2 comments:

  1. Tatkala berbicara mengenai topik 'pandangan/pendapat' ni, kadangkala mengeluh.
    Masyarakat kini lebih menghujah sesuatu pandangan dengan membawa bersama emosi.
    Sehinggakan dengan penghujahan pendangan seseorang itu mampu menghasilkan terputusnya ikatan persaudaraan dikalangan masyarakat itu sendiri.
    So, untuk tidak perkara ini terus berlaku, kid prefer untuk berdiam diri drpd memberikan sesuatu pendapat demi menyelamatkan sebuah ikatan persahabatan atau persaudaraan.
    Mungkin akan ada satu tahap dimana penjelasan/pandangan itu perlu dikeutarakan, baru kid akan meluahkan perkara itu tetapi hanya akan dilakukan sekiranya berada di sesuatu keadaan yg tidak stabil. ^_^

    ReplyDelete